Get Adobe Flash player

Zwangerschap gaat vaak gepaard met een aantal daaraan gerelateerde voetproblemen.
In dit artikel leest u waardoor dat komt en welke, vooral tijdelijke, klachten zich kunnen manifesteren.

Voetproblemen bij zwangere vrouwen begint meestal vanaf de vierde maand van de zwangerschap. De groeiende buik, gewichtstoename en zwangerschapshormonen zijn daar debet aan. Hoe zit dat precies?

  • Verlegging zwaartepunt

Het zwaartepunt van het lichaam verplaatst door de groeiende buik langzaam naar voren. Op zoek naar een stabiele houding wordt het gewicht anders dan normaal verdeelt over de voeten. Sommige vrouwen gaan meer op de hielen lopen. Andere zoeken naar evenwicht door het gewicht juist meer naar de voorvoet te verleggen. De krachten die op de voetbotjes, gewrichten, pezen en spieren worden uitgeoefend, veranderen mee.

 

  • Kans op eelt en likdoorns

Het gewicht neemt tijdens de zwangerschap ongeveer tien kilo of soms zelfs meer toe. De voeten moeten die extra kilo’s dragen. Dit kan eelt of likdoorns veroorzaken.

 

  • Verweking

Onder invloed van het zwangerschaps hormoon relaxine verweken de banden, het kraakbeen en de pezen. De beweeglijkheid van de gewrichten neemt toe, waardoor de baby het bekken beter kan passeren bij de geboorte. Deze verweking vind echter bij alle gewrichten plaats, ook tussen de 26 botjes van de voet.. Er ontstaat meer ruimte tussen de botjes en ze kunnen iets verschuiven ten opzichte van elkaar. Na de zwangerschap normaliseert de stand van de voet doorgaans.

 

  • Ander looppatroon

Een dikke buik neemt de nodige ruimte in. Zeker als de baby is ingedaald, lopen vrouwen prettiger in een iets wijdere ‘gang’. Om evenwicht te bewaren loop je meer over de buitenkant van je voet. Ook tijdens het staan rust het gewicht vooral op de buitenzijde van de voeten.

 

  • Vocht

Ongeveer 70 % van de zwangere vrouwen houd vocht vast.
Vaak is het vocht terug te zien in de enkels en dikke voeten.

 

  • Andere hormonale gevolgen

De zwangerschapshormonen verhogen de kans op voetschimmel.
Transpiratie van de voeten neemt toe. Transpirerende voeten zijn een goede voedingsbodem voor voetschimmels.
De nagels groeien soms harder. Ingroeiende of scheurende nagels kunnen hier van het gevolg zijn.

 

  • Zelfzorg wordt lastig

Naarmate de buikomvang toeneemt wordt het lastiger om de voeten zelf te verzorgen. Opgezette vingers (vocht) maken het lastig om de eigen nagels te knippen. Voeten afdrogen lukt niet goed meer. Daardoor treed er makkelijk voetschimmel op.

De voeten hebben tijdens de zwangerschap extra aandacht nodig.
Met een regelmatig bezoek aan de pedicure worden voetproblemen aangepakt en/ of voorkomen.
De pedicure knipt de nagels op de juiste wijze en houdt de voeten goed in de gaten. Bovendien is een voetbehandeling heerlijk ontspannend en word altijd afgesloten met een korte massage.


Copyright © 2020 Voetverzorging Van Eijk-Leliveld.

Alle rechten voorbehouden. 

Gemaakt door Rednose © 2015.

Privacy | Disclaimer